About - Diagnose Depressie
839
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-839,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode_popup_menu_push_text_right,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,columns-4,qode-theme-ver-10.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Diagnose Depressie

 

Een depressie is een verschrikking. Het legt je volkomen lam. Dat weet Bregtje als ervaringsdeskundige helaas als geen ander. Gelukkig is herstel mogelijk.

 

Bregtje, een jonge moeder en freelance tekstschrijver slash eindredacteur, belandde in 2014 op haar 38-ste in een ernstige klinische depressie. Het kwam tot een onvrijwillige opname in een kliniek. Ze was 8 maanden compleet out of order en kon in die periode eigenlijk maar in bed liggen. Toch lukte het haar om uit haar depressie te komen.

 

In haar hersteltraject schreef Breg een aantal bruuteerlijke en openhartige columns over de depressie die ze had ervaren. Ook startte ze haar multimediaproject Diagnose Depressie. Haar plan was om het verhaal van haar depressie en haar herstel via een persoonlijke documentaire te delen. Het was haar manier om het gebeurde een plek te geven. Haar taboedoorbrekende columns werden gepubliceerd op online magazine Bedrock en maakten veel reacties los. Ook volgde er een aantal artikelen van haar hand in o.a. Mijn Geheim, Cosmopolitan en Fabulous Mama. In januari 2018 haalde ze zelfs het prime time RTL5 journaal in een item over depressie!

 

In de loop van 2018 kreeg Breg echter zo haar bedenkingen over het door haar opgestarte project. Hoe mooi en goed het streven ook was om haar verhaal keer op keer te willen delen om er anderen mee te kunnen helpen, ze merkte dat ze hard op weg was om een soort ‘depressie postergirl’ te worden, en ervoer tussen de regels door ook aardig wat stigma. Daarbij bleef ze haar ervaringen maar voortdurend herkauwen en steeds opnieuw oplepelen. Daar had ze geen zin meer in – genoeg is genoeg.

 

Daarom staan haar Diagnose Depressie FB-pagina nu op ‘unpublished’, is haar Diagnosed with Depression Instagram-account inactief en liggen de plannen voor haar film voorlopig in de ijskast.

 

De diagnose ‘depressie’ heeft Breg nu echt achter zich gelaten, om zich te richten op GEZONDHEID, in de vorm van fitness – food – feelgood en fun. Door haar levensstijl ingrijpend te veranderen, voelt ze zich nu mentaal en fysiek beter en stabieler dan ooit. Bang voor de onvermijdelijke en gevreesde terugval is ze niet meer, omdat ze zichzelf met vallen en opstaan een aardige dosis resilience (veerkracht/weerbaarheid) en een set coping skills heeft aangeleerd.

In rising above the remnants of one’s ancestors’ trauma, one helps to heal future generations.