Stel je vraag: Mijn beste vriendin begrijpt het niet - Diagnose Depressie
1239
post-template-default,single,single-post,postid-1239,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode_popup_menu_push_text_right,footer_responsive_adv,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-content-sidebar-responsive,columns-4,qode-theme-ver-10.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
Greg Haines

Stel je vraag: Mijn beste vriendin begrijpt het niet

Diagnose Depressie krijgt veel mails en persoonlijke berichten. In de nieuwe rubriek Stel je vraag, komt wat jullie bezighoudt aan bod. Dit keer: P’s beste vriendin begrijpt haar depressie niet echt en weet niet hoe ze met P om moet gaan. Dat heeft effect op hun vriendschap. Wat nu?

 

Hi Bregtje,

Ik volg je al een tijdje en ik wilde even laten weten dat ik je platform prettig vind om te lezen. Vorig jaar ben ik zelf in een depressie beland en ik ben er helaas nog niet helemaal uit. Gelukkig krijg ik van meerdere kanten hulp en dat sleept mij erdoor op weg naar herstel. Het lezen van je site geeft mij heel erg het gevoel dat ik niet de enige ben. Dat is best een geruststelling want begrip van mijn omgeving is soms ver te zoeken.

De reden waarom ik je schrijf is omdat ik rondloop met een vraag maar niemand in mijn omgeving heb die hetzelfde of iets soortgelijks doormaakt met wie ik het kan bespreken. Misschien dat jij een antwoord hebt.

Ik heb het er soms best moeilijk mee dat ik het gevoel heb dat ik mij constant moet verklaren en amper aan mijn naasten kan uitleggen of onder woorden brengen wat ik nou allemaal voel. Ik voel ontzettend veel en tegelijkertijd voel ik ook helemaal niks. Vanwege mijn depressie, heeft mijn beste vriendin me als een baksteen laten vallen omdat ze niet weet hoe ze met mij om moet gaan. Ze vindt dat ze niet aan mijn verwachtingen kan voldoen en dat onze ‘levensfases’ niet stroken. Ik heb haar al een keer geprobeerd uit te leggen waar ik doorheen ga, waarna ze aangaf dat ze het begreep. Maar ze begrijpt het toch niet echt, want in the end wil ze dat ik een vriendin ben die met haar tot diep in de nacht uitgaat en op de tafels danst. Ik wil dolgraag die vriendin zijn, maar kan dat op dit moment gewoon niet opbrengen.

Ik heb haar een brief geschreven om haar nog een keer uit leggen waar ik doorheen ga en hoe hard ik aan mezelf probeer te werken om beter te worden, maar ik twijfel of ik die moet versturen.

Veel liefs P.

 

Hoi P,

Dankjewel voor je bericht. Fijn om te horen dat deze site je helpt en je het gevoel geeft dat je niet alleen staat… dat sta je ook niet!

Wat betreft je vraag: ik vind het heel rot dat je vriendin je niet begrijpt en jullie vriendschap hierdoor nu verwaterd is. Ik denk dat ze echt geen idee heeft wat een depressie inhoudt. Het is een bekend gegeven dat je, wanneer je een depressie hebt, alles en iedereen kwijt kunt raken (sorry, ik wil je niet bang maken!). Vriendschappen maar ook relaties en huwelijken kunnen stuklopen wanneer de één een depressie heeft en de ander niet weet hoe die daar mee om moet gaan. Begrip is inderdaad soms heel ver te zoeken, maar dat komt denk ik ook doordat een depressie voor iemand die het zelf nooit heeft meegemaakt bijna onmogelijk te begrijpen is… Dat maakt het zo moeilijk.

Dat neemt niet weg dat het heel naar en pijnlijk is wanneer je merkt dat relaties of vriendschappen veranderen of stuklopen… Maar misschien kun je het als een pauze zien, als iets tijdelijks? Wanneer je je over een tijdje beter voelt, en wel de energie en levenslust hebt om met haar de hele nacht op tafel te dansen, kun je altijd weer contact zoeken met je vriendin, toch? Nu is het misschien even zo dat het contact minder intensief is, maar dat kan later weer veranderen. Hou een lijntje met haar. Als je merkt dat je echt niet bij haar terecht kunt om te praten over je gevoelens, doe dat dan ook maar liever niet want je voelt je dan keer op keer onbegrepen.

Soms is het in het leven nou eenmaal zo dat je elkaar ontgroeit, dat je allebei een andere kant opgaat en dat vriendschappen verwateren. Dat kan verdrietig zijn, maar mijn ervaring is dat wanneer er iemand gaat, er ook vroeg of laat weer een nieuw iemand voor in de plaats komt. Er zijn mensen van wie je weet dat ze altijd zullen blijven (ook al zie je ze een tijdje niet) no matter what, andere mensen komen maar voor eventjes in je leven. Ik heb zelf meegemaakt dat een vriendin eigenlijk totaal geen begrip had voor mijn hersteltraject, ze heeft in al die tijd nooit een keer gevraagd hoe het met me ging. Daardoor heb ik nu ook al een tijd geen contact meer met haar. Realiseer je dat het erbij hoort, in het leven, en zeker bij een depressie. Onthou ook dat er altijd nieuwe kansen zullen zijn, met oude vriendinnen of nieuwe vriendschappen.

Ik hoop dat dit je helpt.
Sterkte en groetjes, Bregtje

 

Hi Bregtje,

Ik heb de brief niet verstuurd, het voelde niet goed en ik ben blij dat ik het niet gedaan heb. Uiteindelijk heb ik het hele gebeuren gewoon laten betijen. En wat je al zei, een adempauze was ontzettend goed.

Inmiddels hebben we samen goed gepraat en heb ik haar kant van het verhaal gehoord. Het heeft er voor gezorgd dat we elkaars situatie respecteren en dat vind ik het belangrijkste.

Al doende leer ik zelf ook steeds beter met mijn depressie om te gaan. Ik weet dat het niet één twee drie verdwijnt, maar er op de een of andere manier toch mee leren dealen en het een plek in mijn leven geven, maakt het wel een stuk makkelijker (voor zover je het makkelijk kunt noemen) om er mee om te gaan.

Groetjes van P.

 

Heb je ook een vraag? Mail naar info@diagnosedepressie.nl of stuur een pb via facebook.